Круглий стіл на тему: «Український П’ємонт в Карпатах»

«Наша земля стає вільною, незалежною, та проголошує перед цілим світом, що вона була, є і хоче бути УКРАЇНСЬКА», – саме такі слова пролунали з трибуни Сойму 15 березня 1939р. Карпатська Україна заявила на весь світ про наміри українців жити в самостійній соборній державі. Невеликому Закарпатському краю судилось відіграти вагому роль в історії українського державотворення.

15 березня 2019р. виповнилося 80 років від проголошення незалежності Карпатської України. Саме в цей день студенти Івано-Франківського коледжу Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника зібралися за круглим столом, щоб згадати події тих днів. У заході, який організували викладачі історії Надурак Н.М. та Максимець Б.В., взяли участь студенти І курсу коледжу спеціальностей «Дошкільна освіта», «Початкова освіта», «Дизайн», «Прикладна математика», а також студенти ІV курсу університету спеціальності «Політологія».

Учасники круглого столу обговорили питання проголошення незалежності Карпатської України, боротьбу Карпатської Січі, роль Августина Волошина в історії України. Студенти підготували змістовні доповіді та презентації, в яких висвітлили багато цікавих матеріалів. Нікого не залишила байдужим дискусія за круглим столом, перегляд документального фільму «Срібна земля. Хроніка Карпатської України 1918-1939 рр.», вірші та пісні у виконанні студентів.

Цей захід нагадав усім присутнім про одну з героїчних сторінок України, про невеличку частину української землі, яка продемонструвала непохитну волю нашого народу. Ця подія залишається для нас, особливо сьогодні, прикладом незламного українського духу.

Відгук підготувала студентка групи ДО-13 Ганущак Іванна.