Хто не бачив Чернівців, той не бачив України!

 

17 березня 2019 р. студенти Івано-Франківського коледжу спеціальностей «Дошкільна освіта» та «Початкова освіта» разом з Богданом Максимцем відвідали чарівне місто Чернівці. Екскурсія була проведена з метою ознайомлення з визначними пам’ятками історії та культури України. Місто зустріло екскурсантів теплою і сонячною погодою, тому гарний настрій був забезпечений.

Спочатку студенти мали змогу побачити будинок-корабель, базиліку воздвиження чесного Хреста та церкву пресвятої Параскеви, котрі знаходились поруч. Далі прогулювалися вулицею Марії Заньковецької, оглянули пам’ятник Т. Шевченку на Центральній площі. Вразило всіх живе виконання мелодії «Марічка» з вежі Чернівецької ратуші, яка звучить щоденно о 12.00 год.

Далі учасники екскурсії відвідали центральний корпус Чернівецького національного університету – колишню резиденцію православних митрополитів Буковини і Далмації. Було надзвичайно цікаво дізнатись про історію цього величного архітектурного ансамблю. Після цього студенти оглянули Театральну площу, будинки-близнюки, колишню головну Синагогу (тепер кінотеатр «Чернівці»), будинок з левами, в якому зараз знаходиться Чернівецька облдержадміністрація.

Потім мандрівники пройшлися багатолюдною вулицею Ольги Кобилянської – найкрасивішою у Чернівцях, яка дуже нагадує івано-франківську «Стометрівку». Також відвідали кафедральний собор святого Духа, готичну церкву найсвятішого серця Ісусового, побували біля Вірменського собору, оглянули собор пресвятої Богородиці УГКЦ з вишуканим іконостасом, Свято-Миколаївський православний собор із крученими банями.

Затим студенти-екскурсанти мали змогу відвідати історико-культурний заповідник «Кладовище на Зеленій вулиці» (таких в Україні є ще два: Личаківське у Львові та Лук’янівське кладовища в Києві), який складається із християнського та єврейського цвинтарів. Звідси відкрився чудовий вигляд на передвечірні Чернівці. Завершилася екскурсія на площі Турецької криниці.

Виснажені, голодні, проте задоволені поїздкою, студенти повернулися до рідного Івано-Франківська з незабутніми враженнями про Чернівці, які недаремно називають «маленьким Віднем» Буковини.

Підготували Юлія Радиш (ДО-24), Ольга Романович (ДО-24), Софія Пилипишак (ДО-22).

Фотограф – Василина Парцей (ПО-41).