Європейський Союз та виклики сучасності для України

11 березня 2021 року в Івано-Франківському фаховому коледжі у синхронному режимі відбувся круглий стіл «ЄС-Україна: минуле та реалії сьогодення». Він проводився з нагоди 70-річчя підписання Паризького договору (18 квітня 1951 р.) про створення Європейського об’єднання вугілля і сталі (ЄОВС) – першого з чотирьох основоположних договорів Європейського Союзу (ЄС), який на даний час є економічною, політичною та валютною спільнотою 27 держав Європи. Захід був організований для студентів четвертого курсу спеціальності «Початкова освіта» в рамках вивчення дисципліни «Політологія». Модераторами на ньому виступили викладач коледжу, кандидат політичних наук Богдан Максимець та студенти-практиканти четвертого курсу спеціальності «Політологія» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника: Віктор Ткачук, Роман Крищук, Світозар-Андріан Савчук, Іван Кепещук, Лідія Жук, Валерія Книгиницька.

У ході круглого столу були представлені повідомлення у вигляді відеопрезентацій. Крім того, було обговорено низку питань, які стосувались етапів європейської інтеграції, інституційної системи Європейського Союзу, передумов та наслідків виходу з ЄС Великої Британії, здобутків і втрат від членства в ЄС країн Центрально-Східної Європи та Балтії, поступу України до об’єднаної Європи.

Учасники круглого столу дійшли до висновку, що Україна доволі тривалий час перебувала на роздоріжжі між Європою та Російською Федерацією, що позначалось на її зовнішній політиці. Історично склалось так, що Україна ближча до європейських цінностей. Як показують реалії сьогодення, розвиток нашої держави також залежатиме від того, які відносини ми вибудуємо з Європейським Союзом, особливо в умовах пандемії коронавірусної хвороби, війни на Сході України.