Вшанування пам’яті ліквідаторів аварії на ЧАЕС в 38 роковини трагедії

26 квітня 2024 р. у День пам’яті найбільшої ядерної техногенної катастрофи у світі в Івано-Франківському фаховому коледжі відбулися заходи вшанування пам’яті ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які ціною власного життя врятували світ від розгортання ядерної катастрофи. Під керівництвом викладачів історії Богдана Максимця, Наталії Надурак, Романа Пятківського та викладача географії Тетяни Зіняк студенти виявили свою активність, ініціативність та креатив, представивши творчі роботи та розвідки з поглибленого вивчення цих трагічних подій.

Кадри трагедії вражають. Звуки дозиметра, сирен, протигази, обличчя людей, яких вже немає. На занятті з історії студенти групи ДО-21 під керівництвом Н. М. Надурак поринули в ці трагічні дні, переглянувши відео та подискутувавши про причини й наслідки аварії, зокрема: чому вона не в минулому, чому РФ на початку повномасштабного вторгнення захопила ЧАЕС, яку небезпеку становить захоплена ЗАЕС? Центральною стала доповідь про перших ліквідаторів аварії та їх героїзм. Пам’ятаймо їх подвиг та велику жертву для України! (Відгук підготувала староста групи ДО-21 Діана Семкович)

Наслідки цієї катастрофи й досі відчутні для української екології – втім, вона також стала популярним елементом кінематографу. На практичному занятті під керівництвом Б. В. Максимця студенти у групи ПО-24 мали змогу переглянути відеофільми «16 маловідомих фактів про Чорнобиль» та «Вирили собі могили». За кінострічками, що переглядалися, були складені завдання практичної роботи на тему «Чорнобиль у відеосюжетах: від техногенної катастрофи до російського вторгнення», які студенти опрацьовували у ході їх перегляду. Завершилося заняття обговоренням одержаних відповідей на поставлені запитання. (Відгук підготувала староста групи ПО-24 Діана Сасюк)