Осмислення особливостей новітньої російсько-української війни

22 лютого 2024 року науковці й викладачі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника провели Круглий стіл на тему “10 років російсько-української війни: історичні, політико-правові та євроінтеграційні особливості”.

Участь у заході взяв викладач історії та філософії Івано-Франківського фахового коледжу, к. філос., доцент Роман Пятківський, який проаналізував російсько-українську війну як чинник деколонізації свідомості українців.

Роман Пятківський відзначив, що у складних умовах воєнного часу відбуваються серйозні світоглядні зрушення у свідомості українців стосовно історичних питань, зростає гордість за героїчні сторінки минулого й  сучасності, поглиблюється розуміння сенсу історії українського народу не лише як завдання здобуття власної держави, але й її захисту та розбудови як цілісного українського світу. На думку науковця, процес деколонізації та деімперіалізації свідомості українців значно прискорюється в умовах екзистенційного переживання громадянами загрози власному буттю, коли  доля особи очевидно переплітається із історичною перспективою всієї нації. В таких умовах національні почуття і консолідація посилюються з кожною спільною перемогою чи навіть невдачею. «Відбувається подальше зростання громадянського суспільства в Україні на засадах глибокого усвідомлення громадян своєї національної ідентичності, чіткого розрізнення «ми – вони» не лише стосовно ворога, але й сусідів, – стверджує Роман Пятківський. – З’являється розуміння, що український голос може звучати в хорі людства лише як власний, бо ніхто особливо не збирається нам підспівувати, а багатьох він взагалі дратує».

Роман Пятківський підкреслив, що, перебуваючи в обставинах трагедії, вже сьогодні потрібно створювати й утверджувати ефективні моделі національної пам’яті, які сприятимуть меморалізації національного подвигу українців, виховуватимуть у громадян культуру вдячності по відношенню до українських героїв та борців.

Учасники Круглого столу обговорили широке коло суспільно-політичних питань російсько-української війни в контексті історичного, політологічного та філософського поглядів.

Захід було ініційовано кафедрою політології й відбувався в конференц-залі Карпатського інституту аналітики «FrankoLytics» – надійного партнера Івано-Франківського фахового коледжу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.