Справжній Шевченко

Як ви думаєте, що може бути більш захопливе за художні твори Тараса Шевченка? Люди, які люблять мистецтво скажуть, що це мальовничі, історичні його картини, наповнені насиченими барвами і контрастами. Оскільки,  виставку картин  привезли в Івано-Франківськ, студенти групи ПО-15 вирішили оцінити картини, написані Тарасом Шевченком. Мандрівка галереєю, була захоплюючою, адже полотна були наповнені цікавими кольорами, сюжетами. Тут можна було побачити найвідоміші роботи, які написав пензель під покровом Тараса. Одна з них – «Катерина». Вона написана відповідно сюжету його однойменної ліро-епічної соціально-побутової поеми.

«Я намалював Катерину в той час, як вона попрощалася зі своїм москаликом і вертається в село, у царині під куренем дідусь сидить, ложечки собі струже й сумно дивиться на Катерину, а вона сердешна тіль не плаче та підіймає передню червону запащину, бо вже, знаєте, трошки теє… а москаль дере собі за своїми, тілько курява ляга – собачка ще поганенька доганя його та нібито гавкає. По однім боці могила, на могилі вітряк, а там уже степ тілько мріє. Отака моя картина», – розказував письменник.

Захоплені майстерністю художника, куратор групи Богдан Володимирович Максимець та деякі студенти забажали поділитися своїми враженнями. Богдан Максимець: «Наприклад, мене Тарас Шевченко вразив використанням у своїх роботах червоного кольору. Ще я дізнався про українську талановиту художницю XIX ст. Глафіру Псьол. Вона малювала портрети, деякі з яких тривалий час приписувалися Великому Кобзареві. Один із них я побачив на виставці». Анастасія Бабій: «Виставка робіт Тараса Шевченка була дуже цікавою. Мене вразила одна з його картин, а саме “Портрет Марії Василівни Максимович”, створена лише за допомогою крейди та італійського олівця. Шевченкові вдалося передати ніжний, тендітний образ прекраної дівчини, тому я вважаю його справжнім творцем людських образів та надзвичайно талановитою людиною». Уляна Тарасевич: «Шевченко був надзвичайно талановитою людиною. Його картини зачепили струни моєї душі. Я задоволена, що побачила цю виставку, адже це наша спадщина, історія».

Нижче ви можете насолодитися картинами та зрозуміти, що автор відчував під час створення своїх картин.

Підготували студентки ПО-15:

Ангеліна Дубковецька – текст,

Іванна Кувік – колажі