«СВОБІДНА ЛЮДИНА ВИБИРАЄ ДОБРО»

Напередодні свята Різдва Христового кожна нагода провести пізнавальну зустріч, здатну посіяти в серця молоді добро і віру в цінність життя, є особливо символічною й значущою.
Саме такою цьогоріч стала зустріч студентів спеціальності «Дошкільна освіта» Івано-Франківського фахового коледжу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника із лідерами руху «За життя», яка відбулася 19 грудня 2023 р.
Розпочав захід викладач історії та філософії Івано-Франківського фахового коледжу Роман Пятківський, який представив гостей і побажав учасникам цікавого й корисного спілкування.
Під час змістовної та відвертої розмови отець Йосафат Бойко звернув увагу студенток коледжу на сутність людини, цінність якої проявляється в єдності її духовної, фізичної та соціальної сторін буття. Було наголошено на важливості постійного виховання її розуму, сили волі і духу наполегливою працею і дисципліною. Лейтмотивом зустрічі стали слова о. Йосафата про те, що «справді свобідна людина вибирає добро», а самоусвідомлення виховує совість особи і веде до належного життя. Цікавою була думка лектора про те, що цінність людського життя не може вимірюватись виключно законами і традиціями окремих суспільств, адже людина отримує право на життя з моменту її зачаття і є носієм гідності впродовж всього життя. Також було наголошено на цінності шлюбу як умови повноцінного і щасливого життя, а тому «треба мати відкриті очі на людину ще до створення із нею сім‘ї».
Цікавими думками зі студентками коледжу поділились інші учасники руху «За життя» – Ярослав Дубас та Мирослав Возняк. Зокрема, Ярослав Дубас підкреслив, що для людини і професіонала важливі правильні цінності. Патріотизм і християнські цінності розвивають і посилюють кращі якості людини, її таланти і сильні сторони. Християнське життя сприяє міцності шлюбу, а тому відповідальне ставлення до себе і стосунків є запорукою щастя та успіху особи.
Мирослав Возняк наголосив на важливості для особи усвідомлювати справжню мету і ціль свого життя. На його переконання, відповідальне дошлюбне життя є важливим етапом підготовки до щасливої сім‘ї. Дошлюбна чистота важлива, адже «справжня любов чекає». Україна потребує міцні багатодітні сім’ї, які виховують дітей у любові й повазі.
Також Мирослав Возняк познайомив присутніх із виданим підручником А. Буковинського «Основи сім‘ї», а також висловився щодо доречності запровадження такого навчального предмету в закладах середньої і фахової передвищої освіти.
Завідувач Відділення дошкільної освіти ІФФК Оксана Сидорук подякувала учасникам зустрічі за цікаву і відверту розмову, а також підкреслила важливість етичного виховання молоді, плекання цінностей життя, свободи і любові .
Лідер руху «За життя» о. Йосафат Бойко висловив щире зацікавлення у подальшій співпраці зі студентами спеціальності «Дошкільна освіта», запропонувавши дитячий садок с. Крихівців Івано-Франківської ТГ при парафії Святих Кирила і Методія як базу їхньої педагогічної практики і, можливо, початку їхньої професійної кар’єри.
Активісти руху «За життя» подарували учасникам заходу приємні символічні пам’ятки про зустріч.