Цікаві факто про англійську мову!

Коли ми говоримо про вивчення другої мови, ми передусім думаємо про англійську. І це попри те, що існує понад п’ять тисяч мов та діалектів! Та чи задумувалися ви коли-небудь, чому все саме так? Чому ми вивчаємо саме англійську, а не, до прикладу, французьку чи арабську? Чому англійська мова є міжнародною?

Відповіді на ці питання, на перший погляд, надзвичайно прості. Англійська стала і вже протягом тривалого часу залишається найбільш поширеною common мовою у світі. Окрім англомовних країн світу, нею розмовляє інтернет, бізнес, наука і цей список можна продовжувати довго. Але першопричини такої домінації насправді куди складніші.

Топ-20 цікавих фактів про англійську мову

1. Англійська є офіційною мовою спілкування у понад п’ятдесяти країнах світу.

2. Вона третя за поширенням мова у світі після іспанської та китайської. Цей факт стосується й кількості людей, які нею володіють, й географії її поширення.

3. Англійська є рідною для близько 400 мільйонів людей, а це менш як 10% від загального населення population планети. Тих, для кого вона стала другою мовою, у рази більше.

4. Англійська мова є однією з «найбагатших мов». Лише Оксфордський словник налічує понад півмільйона слів. І це при тому, що дуже багато термінів залишилися поза ним.

5. Три четверті інформації у всьому світі передається саме англійською мовою. Англійською виходять більшість технологічних та наукових журналів та публікацій.

6. Англійська стала офіційною мовою неба (авіації) – неважливо, з якої країни пілот, на міжнародних рейсах всі спілкуються англійською. Це також офіційна мова навігації та міжнародних релігійних організацій.

7. Слово “bride” – наречена. Воно походить від стародавнього німецького слова, котре означає «готувати їжу».

8. Слово «drunk» налічує близько 2241 синонімів. Цей результат був внесений до Книги рекордів Гіннесса. Ось декілька з них:

9. Загальновідомий символ«&» або «амперсенд» колись був повноцінною літерою алфавіту. Багато хто знає, що цей знак замінює сполучник «and».10. Самою популярною літерою в англійському алфавіті є літера “Е”, тоді як найрідкісніша – “Q”.11. Більшість англійських слів починається з літери “S”.12. Загальновідоме слово “goodbye” використовується для того, щоб попрощатись. Але не всі знають, що воно походить воно від виразу: “God be with you” «Хай буде Господь з тобою». Під впливом вітань “good morning” та “good afternoon” в усному мовленні фраза згодом скоротилася, а в складі “god” з’явилася зайва літера “o”.13. Серед всіх мов англійська мова, мабуть, єдина, в якій займенник “І” (“я”) потрібно писати з великої літери. Проте це не пов’язано з високою самооцінкою англійців, а швидше за все чиста випадковість. Колись давно займенник першої особи (в давньо-і средньоанглийскій мовах) писався як “ic”, але згодом звук “с” редукувався. Самотня літера “i” в текстах була ледве помітною, тому вона поступово gradually з маленької перетворилася на велику.

14. Багато хто думає, що прізвисько давнього героя Робін Гуда означає “хороший”, бо він відбирав майно і гроші у багатих і роздавав їх бідним. Проте це не так, його прізвисько походить від слова “Hood” (так воно пишеться англійською), яке перекладається як “капюшон” або “приховувати під капюшоном”. Саме капюшон був елементом одягу Робіна Гуда.

15. Слово “set” – найбагатозначніше в англійській мові: для дієслова воно має 44 основних значення, для іменника – 17 значень і для прикметника – 7 значень та ще велику кількість різних варіантів.

16. Англійське слово “McJob” через своє значення не дуже подобається компанії “МакДональд”. Річ у тому, що так називають безперспективну роботу з низькою оплатою, схожу, на думку носії англійської мови з тієї, що надає керівництво популярної мережі фастфуду. До редакторів словників не раз зверталися представники representatives “МакДональдс” з проханням прибрати цю лексему, але філологи відмовляли в проханні.

17. Унікальне речення The quick brown fox jumps over the lazy dog (Швидка коричнева лисиця стрибає через ледачу собаку) використовують, щоб продемонструвати різні шрифти. Оскільки в ньому присутні всі літери англійського алфавіту.

18. Унікальне речення: “Buffalo buffalo Buffalo buffalo buffalo buffalo Buffalo buffalo”. Складається з 8 однакових слів поспіль (без розділових знаків) і перекладається як: “Бізони з Баффало, налякані іншими бізонами з Баффало, самі лякають бізонів з Баффало”.

19. Найдовше англійське слово (45 літер) – «pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis». Це тип захворювання легенів через вдихання попелу чи пилу з піском.

20. Англійською початок та закінчення назви кожного континента на одну і ту ж саму літеру: AmericaAntarcticaEuropeAsiaAustralia та Africa.